-
GŁODÓWKA -
dieta „0”
Zalety
diety:
-
oczyszczenie i odciążenie przewodu pokarmowego
- zmniejszenie wagi ciała (od 1 do 1,5 kg dziennie lub 10 % w stosunku do
wagi wyjściowej)
- zlikwidowanie ognisk zapalnych w organizmie
- zwiększenie ogólnej odporności organizmu
- spadek ciśnienia
- zmniejszenie obrzęków
- efekty kosmetyczne (m.in. rozjaśniona i gładsza skóra)
- poprawa samopoczucia psychicznego oraz zwiększenie wydolności umysłowej
Kuracje głodówkowe prowadzone są w dwóch
wariantach:
- 7 dniowym
- 14 dniowym
W obydwu przypadkach zasadnicza głodówka
trwa 7 dni.
Turnus tygodniowy- |
przed przyjazdem kuracjusz musi przygotować organizm do głodówki (trzydniowe wchodzenie w głodówkę). Po zakończeniu kuracji należy zastosować w warunkach domowych trzydniowe wychodzenie z głodówki. |
Turnus dwutygodniowy- |
w tym przypadku wchodzenie i wychodzenie z głodówki prowadzone jest w ośrodku. Kuracje prowadzone są pod stałą kontrolą medyczną. Przed przystąpieniem do głodówki zainteresowany musi posiadać aktualne badania laboratoryjne: morfologię, jonogram, ogólne badanie moczu - jest to wymóg do przeprowadzenia głodówki! W trakcie kuracji badania laboratoryjne są wykonywane powtórnie. |
Zasada działania głodówki
Głodówka
powoduje zahamowanie wydzielania soków trawiennych. Żołądek, który nie
otrzymuje nowych porcji pokarmu spala wszystko co zbędne: konsekwencją tego
jest odżywianie wewnątrzustrojowe. Organizm trawi wszystkie elementy zwyrodniałe,
które tworzą złogi (tzw. białko złogowe, martwe fragmenty tkanek oraz
cholesterol, tłuszcze i kamienice zalegające w różnych narządach). W czasie
głodówki w przewodzie pokarmowym następuje zahamowanie przenikania do krwi
elementów toksycznych, przez błonę przedostają się jedynie składniki niezbędne
do przemiany materii - witaminy i sole mineralne.
1.Okres przygotowawczy |
|
Na dwa tygodnie przed głodówką nie jemy : |
mięsa, słodyczy, jasnego pieczywa. Ograniczamy spożycie nabiału. Pijemy tylko napary ziołowe, soki i niegazowaną wodę mineralną. Wykluczamy herbatę, kawę, napoje gazowane, alkohol. |
Dwa dni przed głodówką: |
spożywamy surowe warzywa i owoce, pijemy soki z warzyw i owoców, wodę mineralną niegazowaną (niskomineralizowaną). W przypadku tendencji do zaparć, 2 - 3 dni przed rozpoczęciem głodówki należy przyjąć gorzką sól. |
2. Kuracja zasadnicza |
|
Przez 7 dni- woda mineralna niskomineralizowana |
preparaty witaminowe, napary ziołowe. Bezwzględnie nie wolno pić alkoholu. |
3. Wychodzenie z głodówki |
|
1-szy dzień: |
do 1 litra świeżo wyciśnięte soki owocowo- warzywne zmieszane z ciepłą wodą. 2 i 3 dzień j.w. + warzywa gotowane + kleik z kaszki. |
Po
zakończeniu głodówki wskazane jest kontynuowanie przez okres 1 miesiąca
diety 1000 kcal.
Przeciwwskazania do głodówki:
-
schorzenia wątroby
- choroby krążeniowe
-
choroby nerek
-
cukrzyca
cennik
W pokoju 2 - osobowym:
7
DNI ( od soboty do soboty) - 980 zł.
14
DNI ( od soboty do soboty) - 1760 zł.
* klienci którzy byli już gośćmi ośrodka otrzymują 4% rabatu.
Przy pobycie 7 i 14 dniowym cena zawiera:
- zakwaterowanie w pokoju 2- osobowym |
||
- preparaty wzmacniające |
||
- zioła |
||
- badania laboratoryjne - EKG, morfologia krwi, jonogram, ogólne badanie moczu |
||
- opieka medyczna - lekarska |
||
- ubezpieczenie NW |
||
-
spotkania, prelekcje – psycholog, lekarz, dietetyczka |
||
|
7 DNI |
14 DNI |
- woda mineralna |
7x 3 litry dziennie |
|
-
callanetics |
6x
30 min. |
12x 30 min. |
- zajęcia w terenie |
6x
45 min. |
12x
45 min. |
- marsz |
6x 1.5 godz. |
12x 1.5 godz. |
- masaż |
1x |
2x |
-
porada kosmetyczna |
1x |
1x |
- sauna |
1x |
2x |
Powyższe zajęcia odbywają się
codziennie oprócz sobót i wliczone są w cenę skierowania wczasowego
Dieta
realizowane są pod opieką wysoko wykwalifikowanej kadry :
-
lekarza ogólnego, który bada wstępnie i kwalifikuje do odpowiedniego rodzaju
zabiegów,
- fizykoterapeutów prowadzących zabiegi
odchudzające,
- specjalistów rekreacji fizycznej
programujących i prowadzących zajęcia rekreacyjno - ruchowe,
- dietetyka. Kuracje oparte na naturalnych
sposobach oddziaływania na organizm celem obniżenia
wagi.
Dodatkowo
odpłatnie można skorzystać z zabiegów kosmetycznych i zabiegów odnowy
biologicznej.
Zabiegi odnowy biologicznej płatne
dodatkowo:
~ masaż ręczny całościowy - 32 zł.
~ masaż ręczny częściowy - 22 zł.
~ masaż kosmetyczny twarzy - 12 zł.
~ masaż limfatyczny - 35 zł.
~ sauna 30 minut - 1 os. - 10 zł.
Ze
sobą należy zabrać: ubranie
nieco cieplejsze niż zwykle, bielizna do częstego przebierania, sprzęt
sportowy, termometr, oliwkę do natłuszczania skóry, szczotkę do masażu na
sucho.
Głodówka lecznicza
Jednym ze sposobów
na lepsze samopoczucie i zrzucenie nadwagi jest głodówka zdrowotna,
poprzedzona odpowiednimi przygotowaniami. Obciążenie organizmu ciężkimi
pokarmami to jedna z przyczyn chorób cywilizacyjnych takich, jak nadciśnienie
czy niewydolność krążenia. Głodówka pomoże nam zmienić dotychczasowy
tryb życia i naprawić błędy żywieniowe. Odpowiednio prowadzona może również
powstrzymać pierwsze objawy ciężkich do wyleczenia chorób, co jest możliwe
w odpowiednich klinikach i pod opieką lekarzy - o czym będzie mowa poniżej.
GŁODÓWKA ZDROWOTNA
O tym, że stosowanie głodówki działa zbawiennie na nasz organizm świadczy
fakt, że w czasie choroby często nie mamy apetytu i pościmy całymi dniami do
czasu, aż poczujemy się lepiej. To znak od organizmu, który potrzebuje czasu
na odbudowę starych i chorych komórek, a przez głód oszczędza aż 50%
energii, jaką straciłby w procesie trawienia.
Udowodniono, że głodówka powstrzymuje mnożenie i rozpowszechnienie się
wirusów oraz zwiększa odporność komórek. Stosowana przez tydzień
aktywizuje organizm i przemianę materii - jedną z najczęstszych przypadłości.
Wpływa pozytywnie również na psychikę człowieka, przypływ sił witalnych i
umysłowych. Ta sama głodówka przeprowadzona w zdrowym organizmie daje
zaskakujące rezultaty.
Przez wyostrzenie umysłu i sprawności fizycznej jesteśmy w stanie dokonać większego
wysiłku niż po sutym posiłku. Ciekawe, że po długotrwałym wysiłku nie
odczuwamy głodu i w pierwszej kolejności zaspokajamy pragnienie, a o zjedzeniu
czegokolwiek myślimy w następnej kolejności.
Ważne jest, że głodówka wcale nie oznacza głodzenia się, a ponadto
przeprowadzona w odpowiedni sposób uwalnia od nałogów i utrzymuje dobra formę
fizyczną i psychiczną, również w okresie przekwitania.
Wg doktora Lutznera istnieją dwa programy energetyczne, zachodzące w naszym
organizmie
Pierwszy dotyczy pożywienia z zewnątrz. Przez jedzenie z umiarem zyskujemy siłę
i ciepło, zaspokajamy głód, co prowadzi do dobrego samopoczucia i sprawności.
Drugi program opiera się na zasobach wewnętrznych organizmu. Poprzez prowadzoną
głodówkę uwalniamy siłę i ciepło z wewnętrznych rezerw, co prowadzi do
zaspokojenia głodu i osiągnięcia wyżej wymienionych celów.
Oba programy po ich wprowadzeniu zaczynają funkcjonować automatycznie. Aby
jednak zdecydować się na zastosowanie głodówki należy uwierzyć w to, że
jej prowadzenie nie będzie szkodliwe dla naszego organizmu. Musimy sami, z pełną
świadomością podjąć decyzję o głodówce, a już pierwsze dni utwierdzą
nas w przekonaniu, że postąpiliśmy słusznie.
Oczywiście początkowo wystąpi uczucie głodu, co jest naturalnym odruchem
organizmu, domagającego się pożywienia, co warto zwalczyć szklanką wody lub
soku owocowego.
Głodówka jest naturalną, powtarzającą się fazą ludzkiego życia. Polega
na zasilaniu wewnętrznymi zasobami organizmu.
Istnieje kilka rodzajów głodówek:
Głodówka
jest jednym ze sposobów odtrucia organizmu, pozbycia się uzależnienia od nałogów
i używek. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu. Jest skuteczną
metodą leczenia chorób przemiany materii, uwarunkowanych wadliwym sposobem odżywiania
się.
Tygodniową głodówkę może podjąć każdy zdrowy i sprawny człowiek,
niezależnie od wieku, powyżej 14 roku życia. Nie jest zalecana kobietom w ciąży
oraz karmiącym matkom.
Nie powinno się do niej przystąpić, nie będąc przekonanym o jej skuteczności
czy w stanie głębokiej depresji czy przygnębienia.
DZIEŃ
ODCIĄŻAJĄCY
Zanim
zaczniemy głodówkę, należy się do niej przygotować. W tym czasie stosujemy
rygorystyczną dietę i pijemy dużo soków. W zależności od upodobania,
stosujemy dzień "ryżowy", "owocowy" lub "surówkowy".
Ta dieta ma na celu przekonać nas, że możemy jeść mniej i zaspokajać głód.
W tym czasie należy być odprężonym, pozbytym nerwowości i napięcia, spędzać
czas w przyjemnej atmosferze lub po prostu go przespać.
GŁODÓWKA
W
pierwszym dniu postu należy dokładnie opróżnić jelita. Osoby z zaparciami
muszą skorzystać z radykalnych środków: roztworu glauberskiej soli z wodą.
Głodówka rozpoczyna się z chwilą dokładnego opróżnienia jelit. W efekcie
organizm zmienia system energetyczny, a uczucie głodu zanika. Cały czas należy
dużo pić, najlepiej małymi łyczkami i powoli.
Ważne, aby w czasie głodówki kłaść się w porze obiadowej i odpoczywać z
zamkniętymi oczami. Ponadto cały czas trzeba utrzymywać ciepło w organizmie.
Pierwszym dniom głodówki mogą towarzyszyć bóle głowy i kończyn, kręgosłupa,
uczucie ciągnięcia mięsni, ból i niepokój. Należy wówczas stosować gorąco-wilgotne
okłady, wlewkę doodbytniczą czy odpowiednio przeprowadzane kąpiele nóg.
W czasie głodówki możne ulec pogorszeniu zdolność widzenia, przyswajania
treści czytanych tekstów, pamięć, popęd płciowy. Może również dojść
do przesunięcia miesiączki u kobiet.
Wynikające z głodówki osłabienie można w łatwy sposób przezwyciężyć
przez mobilizację do działania lub drzemkę.
W początkowym stadium możemy nie czuć się zbyt dobrze, bo organizm pozbywa
się wszelkich trucizn, które go obciążały, które kumulowały się w nas
latami. Dlatego też trzeba przejść nad tym do porządku dziennego i próbować
przeczekać pierwsze dni.
Mogą wystąpić zmiany skórne, będące efektem odtoksyczniania organizmu,
lecz w przeciągu kilku dni powinny całkowicie zaniknąć. Skóra w tym czasie
staje się elastyczna, nabiera delikatności i blasku.
Około trzeciego dnia głodówki następuje uspokojenie i zwiększenie pewności
siebie. W tym czasie doszło do całkowitego przestawienie organizmu na drugi
system energetyczny. Trzeciego i piątego dnia należy zastosować wlewkę
doodbytniczą, aby pobudzić pracę jelit. Osoby z zaparciami powinny stosować
ją codziennie.
DZIEŃ ODBUDOWY
Post
kończymy tzw. dniem odbudowy. Jest to bardzo ważny moment, gdyż trzeba z
powrotem przestawić organizm na korzystanie z systemu energetycznego
pierwszego, wznowienie procesów przemiany materii i produkcji soków
trawiennych. Aby nie spowodować komplikacji w organizmie, należy to zrobić
stopniowo.
Podczas pierwszych posiłków należy przystąpić do nich z uwagą, bardzo
wolno przeżuwać, spożywać w ciszy. Począwszy od dnia trzeciego, można
przystąpić do normalnego prawidłowego zakończenia postu. Przez niemal cały
dzień prowadzimy dietę surówkową, na ciepło lub pełnowartościową. W tym
czasie spożywamy odpowiednio ugotowane zupy i surówki.
Ważne, aby jedna trzecia całej głodówki była przeznaczona na odbudowę
organizmu po ścisłym poście. Soki trawienne pojawią się stopniowo, dlatego
też należy kontrolować ilość dostarczanego posiłku i analizować sygnały
wysyłane przez nasz organizm. Jeśli odczuwamy sytość, należy przerwać posiłek.
Produkcję soku trawiennego pobudza przeżuwanie pokarmu, dlatego też należy
wolno spożywać posiłki.
Po głodówce ścisłej lekko odwodniony organizm wchłania większe ilości
wody, co może odbijać się na wadze. Woda zużyta zostaje do produkcji soków
trawiennych i nawilżania błon śluzowych oraz reguluje krążenie. Dlatego
należy poczekać do pierwszego samoistnego wypróżnienia, bez stosowania żadnych
środków przeczyszczających.
ZASADY REZERWACJI
|
Mirosław Szczepankiewicz ul. Diamentowa 6/28 82-310 Gronowo Górne konto: Millennium Bank S.A. o/Elbląg nr 11602202-50284765 |